Beställ information

Ett infopaket innehåller prover på säljbladen och förklarar hur en försäljning går till. Infopaket >

Beställ startpaket

Allt ni behöver för att komma igång och tjäna pengar

  • Alltid kostnadsfritt
  • Inga förpliktelser
  • Kom igång snabbt

Startpaket >

 

Studentmössa – Historia & tradition

Studentmössan, en symbol för avslutade studier och en typ av inträde i vuxenlivet. Den pryder gymnasieelevers huvuden under studentfirandet och representerar en tid av glädje, stolthet och nya möjligheter. Nu är många år i skolan avklarade och nu har ni chansen att bestämma vad ni vill göra framöver i livet.

I detta blogginlägg dyker vi ner i den fascinerande historian, traditioner och varianter av vår studentmössa. Vi ger dig tips på hur du kan välja din perfekta studentmössa för din stora dag, självaste studenten, och delar med oss av inspirerande idéer som du kan göra för att personalisera den.

En kort historik om studentmössan

Studentmössans ursprung kan faktiskt spåras tillbaka till så tidigt som år 1842, då Uppsala universitets studenter bar vita mössor vid firandet av kung Gustav Adolfs födelsedag. Denna tradition spred sig sedan till andra universitet, bland annat Lunds universitet, och blev på så sätt en symbol för akademiska framgångar.

Det var först på 1980-talet som den vita mössan i Sverige började associeras med gymnasieelever som har gått klart sitt sista år på gymnasiet. Nu är de vanligaste varianterna av studentmössan Lund- och Uppsalamodellen, de skiljer sig åt på några sätt men är relativt lika. Inför att ni ska ta studenten kan det vara bra att ha koll på vad som skiljer de två modellerna åt så ni kan besluta er om vilken ni vill ha. Detta kan ni läsa mer om här nedan.

Lundamodellen & Uppsalamodellen

Strimmeln, det vill säga bandet under kullen, är för Lundamodellen mörkblå och för Uppsalamodellen svart. Kullen på Lundamodellen är mer stram och den har en mindre mängd tyg, till skillnad från Uppsalamodellen där mer tyg används. Fodret i mössorna skiljer sig också åt, i Lundamodellen är fodret i en vinröd färg medan Uppsalamodellens foder är blått och gult.

Traditioner kring studentmössan

Studentmössan bärs under hela studentfirandet, det vill säga från den officiella ”studenten” till festligheterna runt om kring och utspringet. Mössan pryds ofta med sidenband i färger som representerar gymnasieskolan, linjen eller inriktningen.

En traditionell studenttradition är att kasta upp mössan i luften efter utspringet. Ju högre mössan flyger, desto bättre framgång tros studenten få i framtiden. Var försiktig dock så du inte tappar bort din mössa, det är något du kan kolla tillbaka på om några år för att minnas din stora dag.

Att välja rätt studentmössa

När du väljer studentmössa är det viktigt att tänka på din personliga stil och vad du vill representera. Vill du ha en klassisk vit mössa eller en mer unik variant? Vill du ha en mössa med studentband eller utan? Ska ni i klassen ha liknande mössor eller får alla elever välja fritt?

Det finns många olika återförsäljare av studentmössor, både online och i fysiska butiker. Du kan även beställa en skräddarsydd mössa med din egen design, det finns många företag som erbjuder detta. Om samtliga i klassen ska ha samma mössa är det bra om ni undersöker olika alternativ inom olika prisklasser. Alla elever har olika ekonomiska förutsättningar och en god idé kan vara att tjäna pengar till studenten tillsammans just för att ingen ska känna sig exkluderad.

Att personalisera din mössa

Att personalisera din studentmössa är ett kul sätt att göra den extra speciell och minnesvärd. Du kan brodera ditt namn, datum eller en personlig slogan på mössan. Kanske har du ett smeknamn som alla i klassen har kallat dig? Eller något som folk i klassen kommer att minnas dig för? Du kan även dekorera den med pärlor, fjädrar eller andra unika dekorationer.

Inlägg till studentmössa

Trots att du har mätt ditt huvud noggrant och tänkt till angående storleken på din studentmössa så kan det bli fel, den kanske känns för stor eller för liten. På studenten vill man självklart att mössan sitter som den ska så du slipper tänka på att den sitter på ordentligt eller att den skaver. Här nedan ger vi tips på vad ni kan göra för att åtgärda detta problem, det vill säga om mössan är för stor eller för liten.

För stor studentmössa

Känns din studentmössa lite för stor så den inte sitter så som du vill att den ska sitta? Ett enkelt och bra knep för att lösa detta utan att behöva beställa en ny studentmössa är att köpa ett inlägg till den. Detta brukar kallas för hattkork och är en typ av remsa, tillverkad av kork, som du kan lägga bakom svettremmen på din mössa så den sitter fast ordentligt. På så sätt kan du minska storleken på din mössa cirka en storlek utan att behöva byta hela mössan. Hur bra?

För liten studentmössa

Är din studentmössa istället för liten? Även detta går faktiskt att lösa så att den blir en storlek större. Detta görs med hjälp av en hattöjare, även kallad hattsträckare eller hatt utlästare. Du sätter in hatttöjaren innanför studentmössans svettband och sedan vrider du på skruvarna på hattöjaren för att töja ut mössan. På så sätt kan du töja ut den så studentmössan blir en storlek större. Det är även bra att låta hattsträckaren sitta i mössan när du inte använder den för att motverka att den krymper tillbaka. Dessutom brukar hattsträckare absorbera fukt och därmed bevara lädret i mössan.

Tips för att bära din studentmössa

  • Sätt på dig mössan så att den sitter bekvämt på huvudet.
  • Se till att mössan är ren och snygg.
  • Var stolt över din mössa och bära den med glädje!

Studentmössan är en symbol för en viktig milstolpe i ditt och dina klasskamraters liv. Den representerar hårt arbete, dedikation och framgång. Välj din mössa med omsorg och njut av att bära den under din stora dag!

Övriga tips för din studentmössa

  • Spara din mössa som en fin minnesgåva från din studenttid. Låt klasskamrater skriva en personlig hälsning på insidan av mössan som du får läsa i lugn och ro när du kommit hem.
  • Använd din mössa på klassåterträffar och andra speciella tillfällen.
  • Om du inte har personaliserat din studentmössa kan du ge den till en yngre släkting eller kompis efteråt som behöver den.

Vi hoppas att detta blogginlägg har inspirerat dig och gett dig mer information om studentmössan. Vi önskar dig en fantastisk student och stort lycka till med valet av era studentmössor!

Detta inlägg publicerades våren 2024.