Beställ information

Ett infopaket innehåller prover på säljbladen och förklarar hur en försäljning går till. Infopaket >

Beställ startpaket

Allt ni behöver för att komma igång och tjäna pengar

 • Alltid kostnadsfritt
 • Inga förpliktelser
 • Kom igång snabbt

Startpaket >

 

Börja gymnasiet – Fulländad guide 2024

Att börja gymnasiet kan kännas läskigt och kul på samma gång. Gymnasiet, en spännande tid fylld av nya utmaningar, nya vänner och nya möjligheter. Men hur förbereder man sig egentligen för denna stora omställning? I det här blogginlägget kommer vi att ge dig tips och råd på hur du kan göra din gymnasiepremiär så bra som möjligt.

Förberedelser inför gymnasiet

Att börja gymnasiet innebär ofta en stor omställning, både vad gäller studier och socialt. Här är några saker som du kan göra för att förbereda dig för att första dagen på gymnasiet ska kännas lite enklare.

 • Välj rätt program: Det finns en mängd olika gymnasieprogram att välja mellan. Se till att du väljer ett program som du är intresserad av och som leder till en framtid som du kan se dig själv i. Däremot kan många känna en stor press och stress över just detta, att man redan behöver veta vad man vill syssla med när man blir äldre. Så är däremot inte riktigt fallet, välj ett program som intresserar dig och som är tillräckligt brett för att du inte ska känna dig begränsad senare.
 • Läs på om ditt program: Ta reda på vad du kommer att läsa på ditt program och vilka krav som ställs på dig som elev. Det kan vara bra att prata med elever som redan går på programmet eller med en studievägledare.
 • Skaffa skolmaterial: Se till att du har allt du behöver till skolan, till exempel böcker, pennor, anteckningsblock och en bra ryggsäck. 
 • Träna på att plugga: I gymnasiet krävs det mer självständigt arbete och egenstudier än i grundskolan. Prata med vänner eller äldre syskon om de har något tips på hur man kan träna på att plugga effektivt.
 • Sov ordentligt: Att få tillräckligt med sömn är viktigt för att du ska orka med studierna. Se till att du har en bra sömnrutin och att du sover minst 7-8 timmar per natt. Alla behöver olika sömn så anpassa detta efter dina behov och vad du behöver för att må så bra som möjligt.
 • Ät bra: Att äta bra mat ger dig energi och som gör att du kan koncentrera dig bättre. Försök att äta regelbundna måltider och mellanmål. Tips är att alltid ha något mellanmål i väskan som kan ge dig energi när det behövs.
 • Motionera: Att motionera regelbundet är bra för både din fysiska och mentala hälsa. Hitta en motionsform som du tycker är rolig och se till att du rör på dig tillräckligt för att du ska må bra.

Tips när du ska börja gymnasiet

Här är några tips inför när du ska börja gymnasiet och hur du kan få en bra start på gymnasiet.

 • Var positiv och öppen: Gymnasiet är en tid för nya upplevelser, kunskaper och nya vänner. Var positiv och öppen för att lära dig nya saker och lära känna nya människor när du ska börja gymnasiet.
 • Ta kontakt med dina klasskamrater: Det kan vara bra att ta kontakt med dina klasskamrater när ni börjat gymnasiet i form av att skapa en grupp. De flesta skapar till exempel en grupp på  Facebook för samtliga elever i klassen för att man ska kunna hjälpas åt gällande skoluppgifter, schema och annat som är viktigt att ha koll på.
 • Var aktiv i klassrummet: Var aktiv i klassrummet och delta i diskussioner och ansträng dig i gruppuppgifter. Det är ett dels ett bra sätt att lära sig nya saker men även för att lära känna sina klasskamrater på.
 • Sök hjälp om du behöver det: Om du har problem med studierna eller med något annat så tveka inte på att söka hjälp. Det finns många på skolan som kan hjälpa dig, till exempel lärare, kuratorer och studievägledare.

Kom ihåg att gymnasiet ska vara en rolig och lärorik tid. Ta vara på möjligheterna och njut av din gymnasietid!

Att tänka på inför gymnasiet

 • Det är okej att vara nervös: Att börja gymnasiet kan vara nervöst för de allra flesta. Det är helt normalt att känna så och det viktiga är att du är snäll mot dig själv och de andra i klassen. Ni alla sitter i samma båt och de andra känner sig med största säkerhet minst lika pirriga som du.
 • Alla är olika: Alla elever lär sig på olika sätt och i olika takt. Jämför inte dig själv med andra. Alla kommer från olika skolor och har olika erfarenheter och studietekniker.
 • Det är aldrig för sent att be om hjälp: Om du har problem med något tveka inte att be om hjälp. Det finns många som kan hjälpa dig.
 • Ta hand om dig själv: Det är viktigt att du tar hand om dig själv under gymnasietiden. Se till att du äter bra, sover ordentligt och motionerar regelbundet.

Vi hoppas att det här blogginlägget har gett dig lite tips och råd på hur du kan förbereda dig inför gymnasiet. Vi önskar dig all lycka till!

Kom ihåg att du inte är ensam! Det finns många som kan hjälpa dig att förbereda dig inför gymnasiet. Tveka inte att ta kontakt med din studievägledare, dina lärare eller dina föräldrar om du har några frågor eller funderingar.

Detta inlägg publicerades våren 2024.

skolstart gymnasiet
gymnasiet börja