I detta blogginlägg delar vi på Tulpankungen med oss av vårt bästa recept på godaste jordgubbstårtan, en klassiker med spännande influenser. Vi ger tips på hur du bakar den perfekta tårtbotten, vispar den fluffigaste grädden och väljer ut de saftigaste jordgubbarna för att du ska kunna njuta av den godaste jordgubbstårtan. Vi lär dig också hur du kan dekorera din ljuvliga jordgubbstårta på ett vackert och kreativt sätt.
Sommaren är ju nämligen snart här och med den kommer jordgubbstårtan, en av Sveriges mest älskade desserter. Den fluffiga tårtbotten, den vispade grädden och de söta, saftiga jordgubbarna – en kombination som garanterat får smaklökarna att jubla. Den godaste jordgubbstårtan passar perfekt till studenten, midsommar eller en extra lyxig sommarfika i trädgården!
Ingredienser till den godaste jordgubbstårtan
För att få till den godaste jordgubbstårtan krävs inte så mycket erfarenhet, men däremot vilja och kärlek. Lägg ner tid på jordgubbstårtan och stressa inte igenom momenten. Allt arbete kommer definitivt löna sig när de sista jordgubbarna lagts på toppen tillsammans med myntablad och pudrat florsocker! Snart får ni ju njuta av den godaste jordgubbstårtan!
Tårtbotten:
- 2 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
Grädde:
- 5 dl vispgrädde
- 1 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
- 500 g färska jordgubbar
- 2 msk strösocker
- 1 msk citronsaft
- 1 paket vaniljvisp
Dekoration:
- Fler färska jordgubbar
- Florsocker
- Mynta
Såhär bakar du godaste jordgubbstårtan
Godaste tårtbottnen:
- Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.
- Vispa ägg och socker vitt och fluffigt i en skål.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat skål.
- Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten och vänd försiktigt & sparsamt om tills allt är precis blandat.
- Häll smeten i den smorda formen och grädda i ca 25 minuter. Kakan är klar när ni provsticker den med en tandpetare och tandpetaren kommer ut torr.
- Låt kakan svalna helt innan du skär den.
Godaste grädden:
- Vispa grädden till en lagom fast konsistens i en kall skål.
- Tillsätt florsocker och vaniljsocker och rör om försiktigt tills grädden är söt och fluffig.
Godaste fyllningen:
-
- Skölj jordgubbarna och skär dem i skivor.
- Blanda jordgubbarna med strösocker och citronsaft så de söta och syrliga smakerna framhävs ännu mer.
- Skär tårtbottnen i tre lika stora delar.
- Bred ett lager fluffig vaniljvisp på den undre tårtbottnen.
- Lägg på den mittersta tårtbottnen och bred på ett lager vispgrädde över kakan.
- Fördela jordgubbsblandningen över grädden.
- Lägg på den tredje och sista delen av tårtbottnen och bred ett tjockt lager grädde över hela tårtan.
- Dekorera tårtan med färska jordgubbar, fina blad av mynta och gärna lite blommor från jordgubbsplantan. Pudra över florsocker med hjälp av en sil precis innan servering.
Voila! Nu kan du servera den godaste jordgubbstårtan till nära & kära och låta de njuta av en underbar sommarfika!
Tips för att få till en extra god jordgubbsstårta
- För att få till den godaste jordgubbstårtan är det en god idé att använda vaniljstång i grädden. Skrapa ur fröna från en vaniljstång och blanda ner dem i grädden innan du vispar den härligt fluffig.
- Om du vill ha en mer syrlig tårta, kan du tillsätta lite pressad citron till grädden. Var försiktig bara så grädden inte blir för lös, använd alternativt citronzest.
- Du kan använda andra bär än jordgubbar i din tårta, till exempel hallon, blåbär, björnbär eller smultron, då blir det en härlig twist på din goda jordgubbstårta!
- Var kreativ med dekorationen av din tårta! Du kan använda färska bär, chokladsås, ätbara blommor eller andra godsaker.
- Den godaste jordgubbstårtan är bäst att servera nygräddad, men den går också bra att förbereda dagen innan. Förvara tårtan i kylskåp under plastfolie.
Njut av sommaren och den godaste jordgubbstårtan
Vi hoppas att du gillar vårt recept på den godaste jordgubbstårtan. Det är en enkel och lättbakad tårta som garanterat blir en succé hos både stora och små. Vem älskar inte saftiga tårtbottnar, fluffig vispgrädde och söta jordgubbar?
Kom ihåg att:
- Använd färska och goda jordgubbar för den bästa smaken.
- Vispa grädden kall och fast för ett fluffigt resultat. Om den vispas för löst finns det risk att tårtan fallerar.
- Var kreativ med dekorationen av din tårta! Sätt din egen prägel på den och variera den utefter tillfälle och vad du är sugen på.
Vill ni sälja jordgubbsamplar med klassen eller laget för att tjäna pengar tillsammans lagom till sommaren? Då kan ni kolla in vårt vårerbjudande, där ni säljer vårblommor, jordgubbsamplar och utsökt parmesanost! Allt man behöver till sommaren med andra ord och dessutom levereras det perfekt till morsdag. Överraska mamma med vackra vårblommor, söta jordgubbar och otrolig parmesanost! Och varför inte bjuda henne på den godaste jordgubbstårtan när du ändå är i farten?
Detta inlägg publicerades våren 2024.