Beställ information

Ett infopaket innehåller prover på säljbladen och förklarar hur en försäljning går till. Infopaket >

Beställ startpaket

Allt ni behöver för att komma igång och tjäna pengar

  • Alltid kostnadsfritt
  • Inga förpliktelser
  • Kom igång snabbt

Startpaket >

 

Hur får man saffran att smaka mer?

En fråga många ställer sig är hur får man saffran att smaka mer? Saffran är en av världens dyraste kryddor, och det är inte utan anledning. Saffranet har en intensiv och komplex smak som kan ta en maträtt eller ett bakverk till helt nya dimensioner. Men hur får man egentligen saffran att smaka mer? I det här blogginlägget ger vi dig tre tips på hur du får ut så mycket smak som möjligt ur saffranen, varför ni ska köpa hel saffran och varför man ska lägga saffran i sprit.

Hur får man saffran att smaka mer

Använd hela saffranspistiller

Saffran går ofta att köpa i form av hela pistiller, eller som malt pulver. Hela pistiller är att föredra när ni köper saffran. Detta eftersom de innehåller mer smakämnen än pulvret då pulvret främst kommer från de pistillerna som inte håller rätt kvalitet för att kunna säljas som trådsaffran. Detta eftersom de inte är tillräckligt långa och smakrika. Men hur gör man med hel saffran? Jo, när du använder hela pistiller är det viktigt att mortla dem innan du använder dem. När du mortlar pistillerna hjälper det nämligen till att frigöra smakämnena. Mortla saffranet tillsammans med en sockerbit för att få det ännu mer finfördelat och på så sätt få ut ännu mer saffranssmak.

Saffran i sprit

En annan bra metod för att framhäva saffranssmaken mer är att marinera saffranet i sprit. Detta hjälper till att extrahera smakämnena och gör att saffranen blir mer intensiv. För att marinera saffranen häller du helt enkelt ner pistillerna i en glasburk och häller över sprit, till exempel mörk rom, vodka eller cognac. Låt saffranen marinera i minst ett dygn, men gärna längre, innan du använder det. Därefter kan du använda hela vätskan, inklusive pistillerna.

Använd rätt mängd

Saffran är en mycket potent krydda så därför är det viktigt att använda rätt mängd. En rekommendation är att använda 0,03 gram saffran per person. Det motsvarar ungefär en nypa. Om du använder för mycket saffran kan det nämligen ge en bitter smak.

Fyra fakta om saffran

1. Saffran kommer från pistillerna på saffranskrokusen. Krokusen är en lila blomma som blommar på hösten. För att producera ett kilo saffran behövs cirka 150 000-170 000 blommor.

2. Saffran har en lång historia. Det har använts i matlagning i tusentals år. Saffran var till och med en populär krydda i det antika Egypten, Grekland och Rom.

3. Det är dyrt att köpa saffran på grund av att det är en tidskrävande och arbetsintensiv process att producera saffran.

4. Saffran kan faktsitk vara giftigt i stora mängder. Den rekommenderade dagliga dosen är 1,5 gram.

Om ni vill få reda på mer fakta om saffran och vad saffran är bra för kan ni kolla in vårt inlägg om det på Säljdirekt. Om ni vill ha tips på recept med saffran så kan ni kolla in vårt blogginlägg om det och julbak här på Tulpankungen.

Sälja saffran

Vill ni sälja saffran för att tjäna pengar till klassen eller laget med oss på Tulpankungen så går det jättebra! I vårt julsortiment ingår nämligen vårt otroliga trådsaffran från Antonio Sotos, tillsammans med härliga julblommor och utsökt parmesanost. Det är lättsålda saker ni säljer då det ligger precis i tiden med julförberedelserna. Era kunder beställer således av er och ni levererar saffran, blommor och parmesanost lagom till advent & jul. Beställ ett infopaket för att få veta mer, helt gratis!

Detta inlägg uppdaterades våren 2024.