Beställ information

Ett infopaket innehåller prover på säljbladen och förklarar hur en försäljning går till. Infopaket >

Beställ startpaket

Allt ni behöver för att komma igång och tjäna pengar

 • Alltid kostnadsfritt
 • Inga förpliktelser
 • Kom igång snabbt

Startpaket >

 

Jordgubbsampel: En söt och praktisk odling för alla

Jordgubbsampeln, även kallad jordgubbsplanta eller ampeljordgubbe, har på senare år blivit en populär odling både hos hobbyodlare och erfarna trädgårdsmästare. Den kompakta formen och det rikliga bärtalet gör ampeln med jordgubbar perfekt för balkonger, uteplatser & trädgårdar. Men hur tar man hand om en jordgubbsampel på bästa sätt? I det här blogginlägget får du tips och råd om allt från jord och skötsel till skörd och övervintring för dina jordgubbar i ampel.

Skötselråd för jordgubbsampel

Jordgubbsamplarna blommar som bäst när de placeras soligt och varmt, däremot går det även bra om det är lite halvskuggigt. Om din jordgubbsampel får långa utlöpare kan du klippa av dessa och plantera de som nya jordgubbsplantor så får du ännu mer jordgubbar!

Välj rätt sort jordgubbplanta

Det finns många olika sorter av jordgubbsplantor att välja mellan. Vissa sorter ger stora och söta bär, medan andra är mer kompakta och tåliga mot sjukdomar. Populära sorter inkluderar ”Korona”, ”Portella”, ”Zephyr” och ”Toscana”. Om ni säljer jordgubbsamplar med oss på Tulpankungen med en vårförsäljning så får ni söta och många jordgubbar!

Plantering av jordgubbsplantor

Jordgubbsplantor trivs bäst i en solig och väldränerad jord. Använd en kruka som är minst 20 cm bred och djup och fyll den med en jordblandning som är speciellt avsedd för jordgubbar. Du kan även blanda egen jord av kompost, planteringsjord och perlit. Vår jordgubbsampel levereras i en ampel på cirka 20 cm.

Vattning & gödsling av jordgubbsamplar

En jordgubbsampel behöver regelbunden vattning, speciellt under varma och torra perioder. Vattna ordentligt men undvik att vattna för mycket, då det kan leda till svampproblem. Ni kan även gödsla regelbundet med en flytande gödningslösning under växtsäsongen.

Skötsel av jordgubbsampeln

Ta bort vissna blommor och blad regelbundet för att främja ny tillväxt på din ampel. Plocka bort ogräs som konkurrerar om näring och vatten för att den ska må så bra som möjligt. Jordgubbsamplar kan drabbas av skadedjur och sjukdomar, så var uppmärksam på tecken på problem och behandla dem vid behov.

Skörd av jordgubbar i ampel

Jordgubbsamplar ger ofta skörd under hela sommaren. Bären är redo att skördas när de är röda och mjuka när du känner på dem. Plocka bären försiktigt och njut av dem färska, söta jordgubbarna. Ett riktigt bra tips är att baka den godaste jordgubbstårtan till midsommar!

Övervintring av jordgubbsampeln

Jordgubbsamplar kan faktiskt övervintra utomhus i milda klimat. Om du bor i ett kallare område, som här i Sverige, kan du flytta din ampel till en sval och ljus plats inomhus under vintern. Vattna sparsamt under vintern och se till att jorden inte torkar ut helt. Det bästa sättet att få jordgubbar så länge som möjligt är att placera ampeln på en inglasad balkong eller växthus då det är varmt där längre in på hösten.

Tips för din jordgubbsplanta

 • Plantera flera jordgubbsamplar för en ännu rikligare skörd.
 • Häng din ampel på en solig plats, men undvik direkt solljus under de varmaste timmarna på dagen.
 • Använd dig av ett droppbevattningssystem för att underlätta vattningen.
 • Mulcha jorden runt plantan med halm eller bark för att behålla fuktigheten och förhindra ogrästillväxt.
 • Jordgubbsamplar kan förökas genom att dela plantan eller ta rotskott.

Sammanfattningsvis om jordgubbsamplar

Jordgubbsampeln är en lättskött och tacksam växt som ger en riklig skörd av söta och goda bär. Med lite omsorg och kärlek kan du njuta av färska jordgubbar från din egen ampel under hela sommaren!

Övriga tips för jordgubbar i ampel

 • Använd din jordgubbsampel som en dekorativ del av din uteplats eller balkong.
 • Plantera jordgubbsamplar i olika färger och sorter för en vacker och varierande effekt.
 • Ge bort en jordgubbsampel till en vän eller familjemedlem som en present. Det är även perfekt till mors dag!

Detta inlägg publicerades våren 2024.