Beställ information

Ett infopaket innehåller prover på säljbladen och förklarar hur en försäljning går till. Infopaket >

Beställ startpaket

Allt ni behöver för att komma igång och tjäna pengar

 • Alltid kostnadsfritt
 • Inga förpliktelser
 • Kom igång snabbt

Startpaket >

 

Lucia och advent – en tid för traditioner & glädje

Lucia och advent är en tid för festligheter och glädje. Det är en tid då man firar ljus, hopp och förväntan inför julen. I det här blogginlägget får du därför veta mer om dessa traditioner och hur man kan fira dem för att komma i julstämning. Dessutom får du tips på vad du kan sälja med klassen, laget eller föreningen för att tjäna extra pengar tillsammans inför julen. Utöver det ger vi också tips på hur ni kan lyckas sälja mer under advent och Lucia.

Varför firar man Lucia?

En fråga många ställer sig är ”Varför firar man Lucia?”. I Sverige ingår Lucia tillsammans med advent för att förbereda inför jul. Luciadagen är även en av de främsta traditionerna i Sverige. Det firas den 13 december, årets mörkaste dag, och är en dag för att hedra helgonet Sankta Lucia som levde på 300-talet. Under lucianatten trodde man att övernaturliga makter var i rörelse och att djuren kunde tala. Samtliga julförberedelser skulle vara klara till dess vilket firades med extra mycket mat och dryck.

Luciadagen firas traditionellt med ett luciatåg, där en luciabrud, tärnor och stjärngossar går runt och sjunger luciasånger. Luciadagen burkar man fira med god mat och dryck, till exempel pepparkakor, glögg och lussebullar.

Vad advent innebär

Advent är en tid som innebär förberedelser inför julen. Den börjar den fjärde söndagen före jul och varar i fyra veckor.

Under adventstiden brukar man även tända ett adventsljus varje söndag för att symbolisera hopp, kärlek, ljus och glädje. Vidare är adventstiden också en tid för att fira julens ankomst. Många brukar gå på julmarknader, julbaka och förbereda inför julafton.

Hur man kan fira Lucia och adventstider

Tips för att fira Lucia och advent

 • Arrangera ett luciatåg. Om du har barn i skolan eller föreningen, eller om du själv går i skolan eller spelar i ett lag, kan ni arrangera ett luciatåg. Det är ett roligt och uppskattat sätt att fira Lucia. Då kan klassen eller laget öva och planera luciatåget tillsammans .
 • Gå på julmarknad. Julmarknader är ett mysigt sätt att fira adventstiden på. På julmarknader kan ni köpa julpynt, julgodis och lyssna på julmusik. Och om ni säljer julblommor och saffran kan ni ställa upp ett eget stånd och sälja!
 • Baka julkakor och lussebullar. Julkakor och lussebullar är ett måste under julen. Baka julkakor tillsammans med familjen eller dra ihop ett kompisgäng efter skolan!
 • Se på en julfilm. Julfilmer finns det gott om och det finns något som passar alla åldrar. Baka ditt favorit julgodis och kryp upp i soffan framför din favorit julfilm.
 • Spela julspel. Julspel är ett mysigt sätt att umgås på och alla åldrar kan deltaga.

Pyssel under Lucia och advent

 • Förbered julklappar. Julklappar är inte det som julen handlar om och det är verkligen inget måste. Men om man vill ge julklappar till nära och kära kan man baka något gott, ge bort något man gjort i slöjden i skolan eller måla några kuponger som kan lösas in mot frukost på sängen! Alternativt kan ni ge bort saffran & parmesanost, det är alltid ett säkert kort! Om ni inte planerar att köpa julklappar kan ni spela julklappsspelet. Bestäm då en budget som passar alla och köp något symboliskt och kul! Varför inte slå in det fint och lacka det?
 • Gör en adventskalender. En adventskalender är ett klassiskt och kul sätt att fira advent. Ni kan ha en pysselkväll tillsammans och göra egna eller köpa färdiga.
 • Julpyssla. Arrangera en julpysselkväll där ni gör pepparkakshus, dekorerar egna julgranskulor eller pyntar era julstrumpor. Tänd ljus, ät pepparkakor och lyssna på julmusik samtidigt som ni kommer i julstämning tillsammans!
 • Gör julkransar. Julkransar är ett vackert och traditionellt inslag i adventstiden. Om ni säljer dörrkransar med Tulpankungen kan ni dekorera dom lite extra för att ge dom en personlig touch! Varför inte sätta i lite blommor eller luciaglitter?

Nu hoppas vi att ni har blivit inspirerade och fått bra tips på vad ni kan hitta på i Lucia och advent!

Detta inlägg uppdaterades våren 2024.