Beställ information

Ett infopaket innehåller prover på säljbladen och förklarar hur en försäljning går till. Infopaket >

Beställ startpaket

Allt ni behöver för att komma igång och tjäna pengar

  • Alltid kostnadsfritt
  • Inga förpliktelser
  • Kom igång snabbt

Startpaket >

 

Million Bells – skötselråd och tips!

 

Calibrachoa, även känd som Million Bells, är en populär växt inom trädgårdsarbete och landskapsarkitektur. Dess rikliga blommor och låga underhållskrav har gjort den till en favorit bland trädgårdsentusiaster och landskapsarkitekter över hela världen.

Ursprungligen från Sydamerika, är Calibrachoa en släkting till petunior och tillhör familjen Solanaceae. Dess små trumpetformade blommor finns i en rad olika färger, inklusive rosa, röd, lila, gul och vit. De är också tåliga mot både kyla och värme, vilket gör dem idealiska för odling i många olika klimat.

Om du nyligen har köpt färdigväxta Calibrachoa-plantor, finns det några saker du kan göra för att se till att de fortsätter att blomstra och frodas. Här är några tips för att ta hand om dina Calibrachoa-plantor!

Vattna din Million Bells rätt

Calibrachoa är en tålig blomma som kan tåla torka, men de trivs bäst när de får regelbunden vattning. När du vattnar, se till att vattnet når djupt ner i jorden och inte bara stannar på ytan. Detta hjälper till att främja starka rötter och en frisk planta.

Ge rätt näring till din Million Bells

Blomman behöver näring för att trivas och växa. Använd en balanserad gödselmedel och följ anvisningarna på förpackningen för att undvika övergödning. En övergödd planta kan bli överdrivet buskig och ge färre blommor.

Beskär för att främja blomning

Calibrachoa blommar bäst när den beskärs regelbundet. Ta bort eventuella vissna blommor och klipp tillbaka plantan med en tredjedel av dess höjd om den börjar bli för buskig eller vildväxande. Detta hjälper till att främja mer blomning och en fylligare planta.

Placera din Million Bells rätt

Calibrachoa trivs bäst i full sol, men kan också växa i skuggiga områden. Se till att placera din färdigväxta Calibrachoa på en plats där den får tillräckligt med sol för att blomma.

Skydda mot skadedjur

Calibrachoa kan drabbas av skadedjur som spindelkvalster och bladlöss. Inspektera din planta regelbundet och använd eventuellt ett icke-skadligt bekämpningsmedel för att skydda din planta från skadedjur.

Att ta hand om din färdigväxta Calibrachoa är inte svårt, och med rätt skötsel kommer din planta att blomstra under en lång tid framöver. Se till att vattna, ge näring och beskära regelbundet, placera plantan i full sol och skydda mot skadedjur för att se din Calibrachoa trivas och växa till en frodig och färgstark blomma.

10 saker du kanske inte visste om Million Bells!

1. Calibrachoa är inte en petunia, trots att de är nära släktningar och ser väldigt lika ut. De tillhör faktiskt samma familj som potatis och tomater.

2. Det finns över 25 olika arter av Calibrachoa, varav de flesta är inhemska i Sydamerika.

3. Calibrachoa odlades först i Japan på 1900-talet och blev snabbt populär på grund av dess färgglada och rikliga blommor.

4. Calibrachoa anses vara en perenn i varma klimat, men behandlas vanligtvis som en årlig i många områden.

5. Million Bells är ett vanligt smeknamn för Calibrachoa, på grund av deras rika, klockliknande blommor.

6. Calibrachoa-blommor är självpollinerande, vilket betyder att de inte behöver hjälp från bin eller andra pollinerande insekterför att producera frön.

7. Det finns två huvudtyper av Calibrachoa: den kompakta typen som används för krukor och hängande korgar, och den utbredda typen som används för att täcka marken.

8. Calibrachoa kan växa upp till 30 cm hög och 60 cm bred.

9. Det finns en ovanlig variation av Calibrachoa som är grön istället för röd eller rosa.

10. Calibrachoa kan användas för att skapa en färgglad och riklig blomsterprakt på trädgårdsbäddar, i krukor och hängande korgar, eller som marktäckning.

Sälj vårblommor med klassen & laget

Vill ni tjäna pengar till klassen eller laget med oss på Tulpankungen lagom till sommaren? Då kan ni sälja vårblommor! Vårt vårerbjudande innehåller självklart Million Bells men även lyxamplar, jordgubbsamplar och parmesanost. 

Detta inlägg publicerades våren 2024.