Beställ information

Ett infopaket innehåller prover på säljbladen och förklarar hur en försäljning går till. Infopaket >

Beställ startpaket

Allt ni behöver för att komma igång och tjäna pengar

  • Alltid kostnadsfritt
  • Inga förpliktelser
  • Kom igång snabbt

Startpaket >

 

Skötselråd för Amaryllis!

Amaryllis, med sina stora och praktfulla blommor, är en favorit bland många trädgårdsälskare. Dess elegans och enkelhet gör den till en idealisk blomma för att skapa en inbjudande atmosfär i hemmet eller trädgården. Men att odla och ta hand om amaryllis kan kräva viss omsorg och uppmärksamhet.

I detta blogginlägg kommer vi därför att ge dig värdefulla skötselråd för amaryllis så du kan ta hand om dina amaryllisväxter på bästa möjliga sätt. Vi kommer att diskutera allt från val av jord och kruka till bevattningsrutiner och gödsling. Du kommer också att lära dig hur man planterar och omplanterar amaryllis, samt hur man kan förbereda växterna för nästa blomningssäsong.

Följande skötselråd för amaryllis har beprövats och testats av trädgårdsexperter. Vidare är de utformade för att säkerställa att dina amaryllisväxter får de bästa förutsättningarna för att växa och blomma på sitt mest spektakulära sätt. Låt oss ta en titt på vad som krävs för att ta hand om dina amaryllisväxter!

Skötselråd för amaryllis

Placera amaryllis på en solig plats

Amaryllis trivs bäst på en plats med mycket solljus. Placera den därför på ett fönsterbräde som får mycket sol, eller på en uteplats där den får tillräckligt med ljus. Tänk på att blomstänglarna drar sig mot ljuset, så för att få en så rak stängel som möjligt försök att vrida krukan med jämna mellanrum.

Vattna på rätt sätt

Du bör vattna din amaryllis ordentligt första gången, men däremot inte för mycket. Se till att jorden är lätt fuktig, men undvik att övervattna eftersom det kan leda till rötterna ruttnar. Ett snapsglas med vatten varje vecka är en bra tumregel att följa. Du kan testa jorden genom att trycka fingret i den och se om den känns fuktig eller torr. Vattna också på undersidan av krukan för att undvika att vattnet hamnar på löken.

Ge rätt näring till din amaryllis

Amaryllis behöver näring för att växa och blomstra på bästa sätt. Du kan använda en allroundnäring eller en speciell gödsel för lökväxter. Ge näring en gång i veckan under blomningen och varannan vecka under vintermånaderna.

Beskär amaryllisen efter blomning

Efter att amaryllis har blommat kan du beskära den genom att klippa av blomstängeln ungefär 2,5 cm från löken. Låt bladen vara kvar så länge som möjligt, eftersom de ger näring till löken inför nästa säsong. Förvara den gärna mörkt i källaren om möjligt och ta sedan fram den cirka åtta veckor innan du vill att den blommar igen

Plantera om när det behövs

Vidare behöver man plantera om en amaryllis varannat till var tredje år. Detta eftersom löken kan bli för stor för krukan. Plantera därför om den i en större kruka med ny jord och gödsel.

Förbered amaryllis inför vintern

Inför vintern kan du förbereda amaryllis genom att låta bladen torka ut och sedan klippa av dem. Låt löken vila i ungefär två månader på en sval och torr plats innan du börjar vattna och ge näring igen inför nästa säsong.

10 intressanta fakta om Amaryllis – visste du detta?

1. Amaryllis är en blomma som kommer från Sydafrika och är också känd som Riddarsporre.

2. Amaryllisblommorna kan ha olika färger som röd, rosa, vit, orange och grönt.

3. Blommorna på en amaryllis är stora och trumpetformade och kan bli upp till 25 cm i diameter.

4. Amaryllisblomman blommar oftast på vintern eller våren, men kan blomma när som helst på året beroende på förhållandena.

5. Amaryllisväxten är giftig för katter, hundar och andra husdjur, så det är viktigt att hålla dem utom räckhåll.

6. Amaryllisväxten är också känd för att ha medicinska egenskaper och används ofta inom traditionell medicin.

7. Det finns många olika typer av amaryllisväxter, inklusive Hippeastrum, som är den mest vanliga typen.

8. Amaryllisväxten kräver vanligtvis en varm och fuktig miljö för att trivas och växa.

9. Amaryllisblomman är en symbol för stolthet, självrespekt och enkelhet.

10. Amaryllisens lökar kan användas för att odla nya växter, och det är vanligt att skära av blomman efter den har vissnat och spara löken för att plantera igen senare.

 

Detta inlägg publicerades hösten 2023.