Beställ information

Ett infopaket innehåller prover på säljbladen och förklarar hur en försäljning går till. Infopaket >

Beställ startpaket

Allt ni behöver för att komma igång och tjäna pengar

  • Alltid kostnadsfritt
  • Inga förpliktelser
  • Kom igång snabbt

Startpaket >

 

Skötselråd för tulpaner – så håller du blommorna fina

Tulpaner är en av de mest populära snittblommorna i Sverige och det odlas årligen hela 160 miljoner tulpaner här i Sverige. Detta innebär att åtta av tio tulpaner som blir sålda i Sverige även har odlats här. De är vackra, färgstarka och det finns ett stort utbud av olika sorter. Men för att tulpanerna ska hålla sig fräscha och fina länge är det viktigt att sköta dem på rätt sätt – vilket med fördel faktiskt är väldigt enkelt!

Om du nyligen har köpt tulpaner finns det några saker du kan göra för att se till att de fortsätter att blomstra och håller sig fina längre. Här delar vi på Tulpankungen med oss av skötselråd för tulpaner så du kan ta hand om dina tulpaner på bästa sätt!

När du får tulpanerna

Börja med att snitta av en till två centimeter från stjälkarna med en vass kniv för att underlätta för tulpanerna att ta upp vattnet ordentligt. Låt även pappret sitta kvar runt buketten första halvtimmen de står i vatten för att de ska hålla sig raka och fina. Använd dig av en ren vas med kallt och rent vatten då bakterier gör att tulpanerna bryts ned.

Placering av tulpanerna

Placera vasen med tulpaner ljust men däremot bör du undvika att ställa de i stark sol för länge. Vi rekommenderar att ställa dem svalt och dragfritt för att de ska hålla så länge som möjligt. Om de står för varmt riskerar du nämligen att tulpanerna vissnar snabbare. Undvik även att ha tulpanerna i närhet av färsk frukt eftersom det avgör etylengas som kan göra att de vissnar snabbare.

Skötselråd för tulpaner

Se till att byta vatten varje dag för att undvika att bakterier frodas i vasen. Om bladen på tulpanerna börjar bli gula eller börjar hänga kan du ta bort dem för att förlänga tulpanernas hållbarhet. Om du märker att stjälkarna böjer sig kan du linda in dem i papper eller cellofan i en timme eftersom det hjälper stjälkarna att bli starkare. Du kan även, för att få tulpanerna att blomma längre, ställa dem i kylskåpet på nätterna.

Med lite omsorg och omtanke kan du njuta av dina tulpaner länge. Hoppas du känner dig redo för att ha hand om dina blommor med hjälp av dessa skötselråd för tulpaner!

Detta inlägg publicerades våren 2024.