Beställ information

Ett infopaket innehåller prover på säljbladen och förklarar hur en försäljning går till. Infopaket >

Beställ startpaket

Allt ni behöver för att komma igång och tjäna pengar

  • Alltid kostnadsfritt
  • Inga förpliktelser
  • Kom igång snabbt

Startpaket >

 

Tips till studenten 2024 – Ultimat guide

Att ta studenten är en stor milstolpe i livet. Det är en tid att fira en avslutad studietid och att man klarat av skolan, men även för att fira framtiden. Det är ofta inte bara själva studentdagen man vill fira utan snarare hela våren fram till den stora dagen. Många gymnasieskolor arrangerar olika gemensamma event och firanden, såsom 100-dagars och mösspåtagningen. Utöver det planerar även många gymnasieklasser egna studentskivor som de bjuder in vänner och familj till. 

En gemensam champagnefrukost med klassen på studentdagen är också något som är högst populärt för att tillsammans förbereda sig för utspring och firandet på skolan. Slutligen är även ens egna studentmottagning något som kan ta mycket tid att planera om man inte vet hur man ska tänka. Eftersom det är mycket som händer och mycket att tänka på delar vi med oss av våra bästa tips till studenten så ni får en så bra student som möjligt!

Tips till studenten

Studenten är som sagt en viktig dag för många och det är mycket saker som händer. Glöm inte att njuta och inte stressa upp er för mycket och ha för höga förväntningar. Självklart vill man att studentdagen blir så bra som möjligt men det ska inte gå ut över er sista tid som klass. Njut, var närvarande och planera det ni vill göra i god tid så slipper ni stressa. För att göra denna dag så speciell som möjligt är det viktigt att tänka på studentskiva, studentflak och mottagning. Kanske till och med ha champagnefrukost hemma hos någon i klassen på studentdagen? Här får du tips inför studenten och allt där till!

Tips till 100-dagars

100-dagars, det vill säga när det är 100 dagar kvar till studenten, är en rolig sak att fira tillsammans. Sista tiden fram till studenten går väldigt fort så passa på att göra så mycket som möjligt ihop med klassen eller årskursen. Antingen kan man arrangera en middag efterföljt av fest eller en mysig picknick där ni köper med god mat och umgås. Det behöver inte vara något komplicerat men det är kul att uppmärksamma dagen och fira att nedräkningen har börjat på riktigt!

Tips till studentskivan

Att arrangera en studentskiva tillsammans är väldigt kul och ett bra sätt att samla kompisar från andra skolor och klasser, men kanske även familj. Det kan dock vara lite svårt att planera om man inte vet hur man ska lägga upp det och vart man ska börja.

  • Börja kolla lokaler i god tid! Det brukar nämligen vara högt tryck på bokningen och många som vill ha ungefär samma datum. Diskutera även hur många varje elev får bjuda och se till att lokalen rymmer så många gäster som ni planerar för. Hör även med ägaren vad som gäller angående musikanläggning, mat och så vidare.
  • När ni bestämt lokal och bokat datum bör ni komma fram till vilket upplägg ni vill ha på studentskivan. Ska det serveras middag? Ska vänner och familj vara med på middagen? Ofta brukar klassen äta middag tillsammans innan själva festen då vännerna kommer och en del brukar bjuda föräldrar på middagen.
  • Diskutera om ni vill ha något tema på er studentskiva! Exempelvis om ni vill ha rymdtema, olika yrken eller något helt annat. Då är det kul att pynta lokalen utefter temat och sen självklart att samtliga gäster klär sig därefter.
  • Räkna vad allt kommer att kosta så ni vet vad ni behöver ta betalt av gästerna. Behöver ni tjäna pengar för att inte ta så mycket betalt för biljetterna så hjälper vi er gärna! Läs mer om att tjäna pengar till studenten HÄR.
  • Skapa ett event och bjud in till er studentskiva i tid så alla era vänner kan komma och fira er student!

Tips till champagnefrukosten

En champagnefrukost är ett trevligt sätt att ladda upp för utspringet på tillsammans med klassen! Det enklaste är om ni kan vara hemma hos någon i klassen och om samtliga kan hjälpas åt att ta med olika saker till frukosten. Till exempel att någon tar med bröd, någon annan pålägg och så vidare. På så sätt blir det inte så stressigt och ni kan fokusera på att ha en trevlig stund tillsammans och bli ordentligt taggade inför den stora dagen!

Tips till studentmottagningen

En välplanerad och genomtänkt mottagning kan göra stor skillnad för att din studentdag blir oförglömlig. Se till att välja en plats som passar för storleken på din mottagning och som är lämplig för alla åldrar. Det kan vara en bra idé att ha en plan B om vädret inte är på din sida. Se även till att skicka ut inbjudningar i god tid så att dina gäster hinner osa för att planeringen ska bli så smidig som möjligt, det är inte kul om det kommer fler eller färre gäster än väntat när planeringen med mat och dryck har utgått från antalet gäster.

Du kan både bjuda in genom att skicka ett fysiskt kort eller skapa ett event på Facebook till exempel. Det är även fint att skicka ett tackkort i efterhand till de gäster som kom förbi din mottagning.

En studentmottagning brukar man bjuda in till på eftermiddagen efter utspringet och eventuellt studentflak. På en studentmottagning bjuder man ofta på lite plockmat då många gäster springer mellan olika mottagningar och kan behöva lite energipåfyllning. Antingen kan ni laga maten själva eller catera från en restaurang i närheten. Exempel på enkel mat att bjuda på är pastasallad, kalla snittar och annat som går att förbereda innan! Ett välplanerat och genomtänkt mat- och dryckesarrangemang kan hjälpa till att göra din studentdag till en riktigt minnesvärd upplevelse.

Planera i förväg vad du ska servera och hur mycket du behöver för att undvika onödiga överraskningar. Tänk också på eventuella allergier eller dietrestriktioner hos dina gäster. I dagsläget är det inte ovanligt att några av dina gäster kan vara vegetarianer eller veganer, vilket innebär att det gäller att ha alternativ som inte innehåller kött, fisk eller ost. Det är vanligt att föräldrarna planerar mottagningen, men även då kan det vara bra att påminna om dessa tips!

Några enkla tips till din studentmottagning

1. Gör en spellista som kan spelas i bakgrunden på din studentmottagning.

2. Dekorera med fina blommor och ballonger eller ställ din studentskylt utanför så gästerna som kommer på din studentmottagning tydligt ser att de kommit rätt.

3. Kontrollera så det finns glas till alla gäster som kommer till din studentmottagning.

4. Se till att det finns plats för alla gäster som kommer på din studentmottagning att hänga av sig någonstans.

5. Gör olika alternativ på mat till studentmottaningen så det finns något för alla, till exempel vegetariska alternativ.

6. Om ni planerar att ha studentmottagningen utomhus är en god idé att hyra ett partytält eller liknande ifall regnet skulle komma.

Våra viktigaste tips inför studenten

Ha god framförhållning

Se till att planera i god tid. Att ta studenten är en stor händelse och det krävs mycket planering för att göra det så smidigt och minnesvärt som möjligt. Boka ditt studentflak och eventuell transport i god tid för att undvika besvikelser och överraskningar. Ta in olika offerter och jämför priser, se även till att alla i klassen kan vara delaktiga i diskussionen kring priser då alla inte har samma förutsättningar. Detta kan i sin tur motivera klassen, samt säkerställa att alla kan vara med och få sin röst hörd.

Säkerhet och regler

Tänk på säkerheten och reglerna! Att ta studenten och åka studentflak är en stor del av firandet, men det är också viktigt att tänka på säkerheten. Det är inte kul om flaket blir avbrutet på grund av att ni inte följt reglerna som finns. Se till att leverantören ni valt för ert studentflak noggrant går igenom vilka regler och lagar som gäller vid studentflaket. Det är även viktigt att ni utser en vuxen som åker med studentflaket. Ett annat bra tips inför studenten är att planera i förväg hur du tar dig hem efter studentflaket då det inte är ovanligt att kläderna är blöta och luktar den dryck ni har hällt ut på varandra!

Ha gott om underhållning på studentfesten/studentskivan

Ett viktigt tips inför studenten och er studentfest/studentskiva är att ha en grym musiklista och eventuellt annan underhållning. Se till att du har tillräckligt med musik och ljudutrustning för att hålla festen igång och att ha några spel och andra aktiviteter så samtliga får en bra kväll. Kanske ska någon sjunga lite karaoke för att liva upp stämningen och bjuda på sig själv? På tal om detta kan det vara bra att tänka på att det är många som gärna ändrar musiken till sin egen, så se till att sätta laptopen eller mobilen som är kopplad till högtalaren på ett ställe som inte är alltför synligt!

Vad kostar studenten för en klass?

En viktig sak att tänka på är hur ni har valt att budgetera och spendera era pengar inför studenten. Kanske har ni redan lyckats tjäna pengar till studenten för att slippa ta från era egna sparpengar? Givetvis finns det även andra saker som kräver pengar efter studenten och då kan det vara klokt att tänka på hur era privata pengar ska spenderas. Här får ni ett hum om vad studenten kan komma att kosta, självklart varierar detta mycket.

Räkneexempel inför studenten:
Flak för 30-40 personer kostar 16500kr. Finns tillägg med bättre högtalare.
Studentskiva – här säljer ni biljetter för att täcka delar av kostnaderna.
Studentmottagning cirka 4000kr.
Studentmössa kostar cirka 1500kr. (tips: välj ett billigare alternativ eller återanvänd!)
Eventuellt smink och övriga kostnader: 2000kr

Flera källor anser att det kostar cirka 16000 kr per elev att ta studenten men givetvis går det att skära ner på kostnaderna. Dessutom kan ni använda er av Tulpankungens upplägg för att samla in pengar till klasskassan och på så sätt minska de personliga utgifterna för studentflak och studentskivan. Läs mer om detta nedan.

Behöver ni tjäna pengar till studenten?

Tulpankungen har sedan 2001 haft långvariga samarbeten med pålitliga leverantörer av högkvalitativa produkter som hjälpt skolklasser att tjäna pengar till klassen. Vi har heltäckande garantier som säkerställer att kunder känner sig trygga och på ett riskfritt sätt kan använda sig av vår lösning. Om detta låter intressant för er skolklass så kan ni läsa mer om hur ni tjänar pengar till studenten.

Vi hoppas att ni med dessa tips till studenten känner att ni har bra koll och känner er ordentligt taggade inför allt som studenten för med sig! Att ta studenten är ju nämligen en av de mest minnesvärda händelserna i livet för många ungdomar. Det är en tid att fira avslutningen på en viktig del av livet och början på något nytt. Nu börjar ett kapitel i livet med nya jobb, resor eller spännande utbildningar!

Detta inlägg publicerades våren 2024.