Beställ information

Ett infopaket innehåller prover på säljbladen och förklarar hur en försäljning går till. Infopaket >

Beställ startpaket

Allt ni behöver för att komma igång och tjäna pengar

 • Alltid kostnadsfritt
 • Inga förpliktelser
 • Kom igång snabbt

Startpaket >

 

Klassaktiviteter 2024: Tips på skolaktiviteter

Att skapa en stark gemenskap i klassen är en viktig del av skolgången och vad passar då bättre än en klassaktivitet? Klassaktiviteter är ett perfekt sätt att stärka gemenskapen på och samtidigt ha roligt tillsammans. I detta blogginlägg dyker vi ner i allt du som klassförälder behöver veta om klassaktiviteter, med tips på allt från lekar och tävlingar till utflykter och projekt.

Varför göra klassaktiviteter?

Klassaktiviteter har många fördelar för eleverna som klass. Detta kan vara bra för dig som klassförälder att ha koll på så du vet varför du borde se till att planera en skolaktivitet. Här spaltar vi upp några ut av dem!

 • Stärker gemenskapen: Att göra saker tillsammans genom en skolaktivitet hjälper samtliga elever att lära känna varandra bättre och skapa nya vänskapsband.
 • Ökar motivationen: Klassaktiviteter kan vara ett roligt och motiverande sätt att lära sig nya saker.
 • Utvecklar sociala färdigheter: Eleverna får genom olika klassaktiviteter öva på att samarbeta, kommunicera och lösa problem tillsammans.
 • Skapar minnen: Klassaktiviteter ger eleverna minnen för livet som de kan dela med varandra. Och du som klassförälder får också ta del av dessa minnen när du närvarar vid skolaktiviteten.

Vilka typer av klassaktiviteter finns det?

Det finns oändligt många olika klassaktiviteter att välja mellan. Här ger vi dig som klassförälder några tips:

 • Lekar och tävlingar: Klassiska lekar som ”kurragömma”, ”kull” och ”hela havet stormar” är alltid populära klassaktiviteter. Du som klassförälder kan också hitta nya och roliga lekar på sociala medier eller komma på egna tillsammans med klassen.
 • Utflykter: Boka in ett besök på ett museum, en djurpark, en badplats eller en annan spännande plats med klassen. Utflykter är bra klassaktiviteter och ett bra sätt att lära sig om nya saker.  Det är även perfekt då eleverna får ha kul tillsammans med sina klasskamrater.
 • Projekt: Samarbeta utanför klassrummet för att skapa något, till exempel en tidning, en pjäs, konsert eller en utställning. Projekt kan vara ett utmanande men lärorikt sätt att arbeta tillsammans. Låt klassens estetiska sidor komma fram och fokusera på deras intressen!
 • Kreativa klassaktiviteter: Måla, teckna, skulptera eller spela musik tillsammans. Kreativa klassaktiviteter kan vara ett bra sätt att uttrycka sig och ha kul på tillsammans som klass.
 • Idrott och spel: Spela fotboll, basket, volleyboll eller andra idrotter tillsammans. Idrott och spel kan vara ett bra sätt att kombinera motion med att ha kul. Dessutom är det kul att bli bättre på en sport och fokusera på lagspel snarare än skolan ett tag.

Tips på gratis klassaktiviteter

Om man inte vill lägga pengar på klassaktiviteter så finns det fortfarande otroligt mycket valmöjligheter. Kom ihåg att det viktigaste är att klassen har kul och får umgås tillsammans utanför klassrummet.

Picknick

En picknick är inte helt fel, det går hem hos de allra flesta skolklasser. Be eleverna ta med egen matsäck och så kan du som klassförälder packa ner gott fika till eleverna. Promenera tillsammans till en fin gräsplätt eller grönområde, kanske vid vattnet till och med, och slå er ner på filtar. Om det finns en grillplats i närheten kan ni, istället för att alla elever har med egen matsäck, grilla korv med bröd och marshmallows. Du kan även ha förberett lekar som passar elevernas ålder och intressen. Vad sägs som brännboll eller flaggan? Detta är en perfekt klassaktivitet!

Klassdisco

Att styra upp ett klassdisco för klassen är en högst uppskattad skolaktivitet. Kolla in vårt inlägg om just skoldiscon för att få ta del av alla tips ni kan tänkas behöva inför planeringen av en otrolig kväll för eleverna.

Femkamp med klassen

Hur kul att planera en fartfylld femkamp för klassen? Ta fram fem olika tävlingar där man behöver vara bra på olika saker så alla elever känner att det finns något för dem. Kanske musikquiz för den musikintresserade, brännboll för den träffsäkra, stafett för den snabba, norsk fylla för den med god balans och något typ av smaktest för den som är bra på det.

Tips på billiga klassaktiviteter

Skridskor

Skridskor är något som elever brukar uppskatta att åka tillsammans och som är ett säkert val när det kommer till klassaktiviteter. Förbered gärna lite varm choklad och fika så ni kan ta en mysig fikapaus tillsammans och fylla på med energi innan eleverna fortsätter skridskoåkningen. Kanske kan det vara kul att köra kull på isen för att spicea upp klassaktiviteten?

Bowling & laserdome

Bowling och laserdome är två högst uppskattade klassaktiviteter som de flesta inte gör så ofta men som är lättillgängligt. Det finns i de flesta städer och brukar även gå att boka som just klassaktiviteter med olika erbjudanden. Det blir kul för eleverna att testa på något nytt eller bara utmana sig själva för att bli bättre. Dessutom är det ett roligt sätt för eleverna att umgås på utanför skolan och tänka på annat.

Övriga tips på klassaktiviteter

Om ni har tjänat pengar till klassen för att kunna hitta på extra roliga klassaktiviteter så har vi gjort olika listor som passar perfekt för er. Är ni sugna på att åka iväg till en djurpark i Sverige? Vi har faktiskt gjort en lista om just djurparker för en lyckad klassresa. Eller är det snarare någon annan typ av rolig klassresa ni är sugna på? Inga problem, det har vi också en lista för! Vad sägs om en dag på Boda Borg med klassen? Eller ett blött och fartfyllt besök på actionbadet Kokpunkten? Oavsett vad ni är sugna på så tror vi att ni kan hitta något bland våra tips som tilltalar er lite extra inför era klassaktiviteter!

Tips för att planera klassaktiviteter

Det kan finnas en del att tänka på när man planerar en skolaktivitet att göra med klassen. Här ger vi tips som ni som klassföräldrar kan ha i åtanke när ni planerar era klassaktiviteter för att göra det så enkelt som möjligt.

 • Börja planera i god tid: Det ger dig tid att hitta en klassaktivitet som passar alla elever i klassen och även boka allt som behövs.
 • Sätt en budget: Bestäm hur mycket av klassbudgeten ni vill lägga på klassaktiviteten och se till att alla kan vara med. Stäm av med klassen att datumet passar samtliga i klassen och att aktiviteten tilltalar alla elever. Vill ni tjäna pengar till klassen så hjälper vi gärna till!
 • Fråga eleverna om vad de vill göra: De kan ge dig som klassförälder bra idéer och göra eleverna mer engagerade i skolaktiviteten om de får vara med och bestämma och ge förslag.
 • Var flexibel: Planen behöver inte följas till punkt och pricka. Var beredd på att improvisera och ändra på saker om det behövs. Till exempel om vädret blir annorlunda än tänkt eller om någon i klassen blir sjuk.
 • Ha kul!: Det viktigaste är att alla har roligt på skolaktiviteten som du planerar och skapar goda minnen tillsammans.

Klassaktiviteter: En investering i gemenskap och lärande

Klassaktiviteter är en viktig del av skolgången. De ger eleverna möjlighet att lära känna varandra bättre, utveckla sina sociala färdigheter och skapa minnen för livet. Att investera tid och energi i klassaktiviteter är en investering i gemenskap och lärande.

Vi hoppas att detta blogginlägg har inspirerat er att planera roliga och minnesvärda klassaktiviteter! Vi önskar er all lycka till med era klassaktiviteter!

Detta inlägg publicerades våren 2024.

klassaktiviteter tips
skolaktiviteter