Beställ information

Ett infopaket innehåller prover på säljbladen och förklarar hur en försäljning går till. Infopaket >

Beställ startpaket

Allt ni behöver för att komma igång och tjäna pengar

  • Alltid kostnadsfritt
  • Inga förpliktelser
  • Kom igång snabbt

Startpaket >

 

Studentmottagning 2024 – Våra bästa tips

Studentmottagning är till för att fira studenten. Studenten är en tid av firande och glädje för att man har klarat av många år i skolan. Att arrangera en studentmottagning är därmed ett perfekt sätt att hedra studentens prestationer och skapa minnen tillsammans med släkt och vänner som varar livet ut. Här är tips och inspiration till er som tar studenten i år så ni kan planera en oförglömlig studentmottagning.

Planering inför din studentmottagning

1. Budget: Bestäm hur mycket pengar du vill spendera och skapa en budget för till exempel dekorationer, mat och dryck. Oftast har man sin studentmottagning hemma då det brukar vara en ganska lugn tillställning där gästerna kommer och går under några timmar.

2. Lokal: Välj en lämplig lokal som rymmer alla gäster och har utrymme för mat, dryck och eventuellt dans. Som nämnt här ovan brukar man oftast ha sin studentmottagning hemma hos sig själv men om man har någon i släkten som bor lite större eller har en trädgård som ni får lov att ha studentmottagningen i är det bra att kolla upp detta i tid.

3. Mat och dryck: Bjud på en varierad meny med lättare mat och dryck som passar alla smaker. Det kan vara bra att ha mat som går att förbereda och som inte blir dålig av att stå framme någon timma. Studentmottagningen går ut mycket på att mingla och därmed kan det vara svårt att ha mat som behöver förberedas eller värmas på under mottagningen.

4. Dekorationer: Dekorationer skapar en härlig och somrig atmosfär. Använd ballonger, girlanger, blommor och studentplakat för att skapa en festlig känsla och så dina gäster hittar till din studentmottagning.

5. Musik: Skapa en spellista med varierande musik som passar studentens smak. Anlita en DJ, en kompis syskon eller spela musiken från en dator. Detta är ett bra sätt för att skapa den stämningen du vill ha på din studentmottagning.

6. Aktiviteter: Förutom mat och dryck kan ni ordna tävlingar, lekar eller andra aktiviteter för studentmottagningen för att underhålla gästerna ifall vissa stannar längre. Däremot kanske du som student inte stannar kvar hela natten utan snarare möter upp klasskompisarna för att fira.

7. Tid: När tar man egentligen studenten? Detta beror på var i Sverige du bor och vad din skola har bestämt. Se till att få koll på datumet i god tid så du även kan planera vilka kompisars studentmottagningar du kan gå på!

Inspiration till din studentmottagning

1. Mat och dryck: Fingermat, buffé, smörgåstårta, cupcakes, snittar, bubbel och alkoholfria alternativ är bra att ha på din studentmottagning.

2. Dekorationer: Pynta i lokalen eller trädgården där ni har mottagningen så ni får en festlig känsla och kommer i stämning för att fira din student! Ställ upp studentplakatet utanför dörren, köp färska blommor och duka upp maten fint.

3. Musik: Detta är din dag! Gör en spellista med alla låtar som du tycker om och som gör att du kan hålla energin uppe. Tänk på att inte ha för hög musik så gästerna kan mingla i lugn och ro.

4. Tal: Dina föräldrar kanske vill hålla ett tal för dig på din student och du kanske vill hälsa alla gäster välkomna. Fatta dig kort då många gäster springer mellan olika studentmottagningar och inte har så mycket tid att stanna på varje. Alternativt räcker det med att skicka ut ett tackkort efter studentmottagningen till alla som tog sig tiden att komma förbi och fira dig!

Mat till din studentmottagning

Vad man vill bjuda sina gäster på varierar men ett tips är som sagt att hålla sig till enklare mat som gästerna kan stå upp och äta och som du inte behöver värma på eller laga under tiden gästerna är där. Det vill säga mat som kan stå framme och som går att förbereda är att föredra.

Tips på snittar & snacks till din studentmottagning

Förbered vegetariska snittar och glutenfria och laktosfria alternativ. Förslagsvis brieost på glutenfritt knäckebröd, tångkaviar på chips med laktosfri crème fraîche eller någon typ av tapenade på crostini. Några spett med tomat och mozzarella som är enkla för gästerna att äta på stående fot är också ett bra alternativ då det inte är något som spills. Även muffins eller kakor i portionsformar så det inte blir tråkigt för gästerna som kommer mot slutet att ta från en halväten tårta. Tänk smart så du slipper stressa under din mottagning!

Vad kostar en studentmottagning?

Som nämnt här ovan är det viktigt att göra en budget och se till att du har koll på vad saker och ting kostar så din studentmottagning inte blir för dyr. Kostnaden beror självklart på hur många gäster du planerar att bjuda, samt vad du bjuder dem på. Om du önskar att hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt så bör du korta ner gästlistan och göra några enkla tilltugg i form av chips, popcorn och kanske någon typ av billigare snittar. Du kan även bjuda på bubbel för de som önskar det men annars smaksätta vatten och hälla upp i fina karaffer så känns det lite lyxigare.

Genom att använda dessa tips och idéer kan du skapa en studentmottagning som du sent kommer att glömma. Kom ihåg att våga be om hjälp i planeringen och att skapa en glad och avslappnad atmosfär. 

Sälj blommor & tjäna pengar till studenten

Behöver ni tjäna pengar till studenten för att kunna ha råd med en studentskiva eller champagnefrukost? Vi på Tulpankungen hjälper gärna till! Beställ ett gratis infopaket för att få information om den aktuella säsongen eller beställ ett startpaket för att komma igång med att tjäna pengar till studenten direkt!

Lycka till och grattis till studenten!

Detta inlägg publicerades våren 2024.