Beställ information

Ett infopaket innehåller prover på säljbladen och förklarar hur en försäljning går till. Infopaket >

Beställ startpaket

Allt ni behöver för att komma igång och tjäna pengar

 • Alltid kostnadsfritt
 • Inga förpliktelser
 • Kom igång snabbt

Startpaket >

 

Studenttal – Checklista för studenttal 2024

Studenttal är något som nästan ingår i det stora firandet av studenten. Studenten i sig är en tid av glädje, stolthet och en aning vemod. Ditt barn står redo att ta steget ut i vuxenvärlden, redo att ta sig an nya utmaningar och möjligheter. Som förälder vill du naturligtvis hylla denna milstolpe på bästa sätt och ett välformulerat studenttal kan bli en oförglömlig del av dagen som sätter fokus på självaste studenten. I detta inlägg ger vi er tips, inspiration och idéer på hur ni skriver det perfekta studenttalet till ert barn!

Tips för att skriva ett bra studenttal

 • Börja skriva studenttalet tid: Att skriva ett bra tal kräver tid och eftertanke. Börja gärna ett par veckor innan studenten och ge dig själv tid att finslipa detaljerna.
 • Hitta inspiration: Läs andra studenttal, lyssna på tal som du tycker om eller titta på filmer med inspirerande scener.
 • Gör en tankekarta: Skriv ner alla idéer, minnen och känslor du vill förmedla i ditt tal. Strukturera sedan tankarna och välj ut det som du tycker är viktigast för att skapa en röd tråd.
 • Berätta en historia: Fånga åhörarnas intresse genom att berätta en personlig historia om ditt barn. Det kan vara en rolig anekdot, ett fint minne eller en reflektion över barnets personliga utveckling under gymnasietiden. Detta gör studenttalet personligt, kul och minnesvärt!
 • Fokusera på barnets styrkor och framtid: Beröm barnets prestationer under gymnasietiden och lyft fram de egenskaper och talanger du ser hos dem. Ge dem pepp och inspiration inför framtiden och goda råd som kan behövas nu efter studenten.
 • Var humoristisk: Ett inslag av humor kan lyfta talet och göra det mer minnesvärt. Använd dock humor med finess och undvik att skämta på barnets bekostnad. Studenten är en fin dag fylld av starka känslor och låt barnet vara stolt.
 • Var känslosam: Att visa dina känslor för ditt barn kan bli en av de mest rörande delarna av talet. Var inte rädd för att gråta eller visa glädje och stolthet.
 • Avsluta med en uppmaning: Avsluta talet med en inspirerande uppmaning till ditt barn och de andra studenterna. Vad vill du att de ska ta med sig från denna dag?

Inspiration & idéer till ditt studenttal

När du har kommit fram till vad du vill inkludera i ditt tal och vilka känslor du vill förmedla så är det dags att börja utforma talet på riktigt. Här nedan har vi gjort en guide som du kan följa för att se till att du får med alla väsentliga delar av ett tal. Kom ihåg att inte bli allt för långrandig då många gäster har bråttom mellan olika studentmottagningar och att gästerna huvudsakligen är där för att gratta studenten.

Inled studenttalet med en introduktion

Presentera dig själv och ditt förhållande till studenten. Berätta gärna lite kort om vad du vill uppnå med talet. DU kan sedan berätta lite om studentens första skolår. Dela med dig av minnen från studentens första dag i skolan eller gymnasiet och hur de sedan har vuxit och utvecklats under åren.

Under studenttalet

Lyft gärna fram studentens prestationer och berätta om dess akademiska framgångar och engagemang i olika aktiviteter, hur bra vän studenten är och andra prestationer som du som förälder är stolt över. Dela gärna med dig av en personlig historia, till exempel en rolig anekdot, ett fint minne eller varför inte en reflektion över studentens personliga utveckling under gymnasietiden?

Avsluta studenttalet

Avsluta gärna studenttalet med att ge råd och inspirera studenten inför framtiden med hjälp av dina egna personliga erfarenheter. Varför inte berätta om dina förhoppningar och drömmar för studenten? Vad önskar du som förälder dig mest för barnets framtid för att denne ska bli lycklig? Kom däremot ihåg att inte sätta någon press på studenten utan endast visa omtanke. Tacka sedan personer som har haft betydelse för att ni står där ni gör idag, så som lärare, mentorer, studentens vänner och andra som har inspirerat ditt barn under gymnasietiden.

Avslutningsvis är det bra att avsluta talet med en uppmaning till studenten och andra studenter på studentmottagningen. Vad vill du att de ska ta med sig från denna dag och vad önskar du att någon hade sagt till dig på din student?

Viktigt inför studenttalet

 • Var dig själv: Det viktigaste är att du talar från hjärtat och att du är dig själv. Håll det personligt och relevant och håll fokuset vid studenten.
 • Öva ditt tal: Öva ditt tal flera gånger innan studentmottagningen för att känna dig trygg och säker så du inte står och läser från en lapp. Ingen vet om du säger fel eller har missat några rader. Du kan även skriva ut talet och ge det till studenten efteråt som ett fint minne.
 • Ha roligt! Att fira din sons eller dotters studentdag ska vara en glädjefylld stund. Njut av dagen och var stolt över ditt barn! Försök koppla av och låt studenten stå i rampljuset.

Övriga tips till ditt studenttal

Kom ihåg att använda humor med finess. Ett inslag av humor kan lyfta talet och göra det mer minnesvärt. Använd dock humor med finess och undvik att skämta på studentens bekostnad. Det är trots allt en ganska formell tillställning med blandade vänner och bekanta.

Läs talet några gånger innan högt för andra. Be gärna en vän eller familjemedlem att lyssna på ditt tal och ge dig feedback. Det är lätt att man själv blir blind när man lagt ner många timmar på att skriva ett tal. Lägg gärna ifrån dig talet några dagar innan du sedan läser igenom det igen.

Använd gärna rekvisita till talet. Du kan använda rekvisita som foton och filmer. Varför inte ha på ett bilspel i bakgrunden för att visa att du har lagt ner mycket tid och tankekraft på ditt studenttal.

Behöver ni tips till studentmottagningen så har vi ett inlägg för just det!

Vi önskar dig ett stort lycka till med ditt studenttal till ditt barn! Kom ihåg att njuta av dagen och sätta ditt barn som tar studenten i fokus!

Detta inlägg publicerades våren 2024.