Beställ information

Ett infopaket innehåller prover på säljbladen och förklarar hur en försäljning går till. Infopaket >

Beställ startpaket

Allt ni behöver för att komma igång och tjäna pengar

  • Alltid kostnadsfritt
  • Inga förpliktelser
  • Kom igång snabbt

Startpaket >

 

Tulpaner – allt du behöver veta!

Tulpaner är en av de mest populära blommorna i världen. De finns i en mängd olika färger, former och storlekar, vilket gör det till en mångsidig blomma som kan komma till användning för många olika tillfällen. På grund av detta finns det garanterat någon tulpan för alla.

I det här blogginlägget kommer vi att ta en titt på allt du behöver veta om tulpaner. Vi kommer att diskutera deras historia, olika typer, och hur man planterar och tar hand om dem. Även hur du kan använda dem i olika blomsterarrangemang!

Tulpanens historia

Tulpaner härstammar från Centralasien och har odlats i tusentals år. Tulpanen blev introducerad i Europa på 1500-talet och blev snabbt en populär blomma. Nu är tulpanen en viktig del av den globala blomsterindustrin och odlas i många olika länder. På 1500-talet planterade Carolus Clusius de första tulpanerna i den Botaniska Trädgården i Leiden i Nederländerna. På 1600-talet, under en finanskris, steg tulpanpriserna mycket. Vissa sorter kostade till och med mer per lök än ett hus i Amsterdam. Till exempel sorten ”Semper August” som då kostade 120 000 kronor. Ett tag infördes en terminshandel på tulpaner, det vill säga att köpare betalade för en skörd som låg flera månader fram i tiden. År 1637 sprack finansbubblan och den så kallade tulpanmanin blåste förbi. Nu för tiden odlas omkring 160 miljoner tulpaner, bara i Sverige, per år. Det täcker cirka 90% av vårt behov och resterande 10% blir importerat från Nederländerna.

Visste du att… Tulpanen har fått sitt namn från det persiska ordet dulband, det vill säga turban. Detta eftersom man ansåg att de liknar just en turban.

Olika sorters tulpaner

Det finns över 6000 olika typer tulpaner vilka kan delas in i olika grupper. Många kända personer har fått ge namn till nya tulpansorter vilka blir registrerade hos Kungliga Lökodlar-organisationen i Nederländerna. Abba har till exempel fått en röd dubbeltulpan namngiven efter sig och Prinsessan Victoria en röd-vit tulpan.

Skötselråd för tulpaner

Låt pappret sitta kvar runt tulpanerna och gör ett rakt snitt cirka en centimeter från stjälkarnas slut för att hjälpa dem att ta upp vatten ordentligt. Placera därefter buketten i kallt vatten och låt dem dra i cirka 30 minuter. Då har stjälkarna sugit åt sig vatten och kan stå rakt i en vas. Använd en ren vas då en smutsig vas med bakterier bryter ner tulpanerna. Fyll vasen med cirka 10 centimeter kallt och rent vatten då de inte vill ha mer. Byt sedan ut vattnet när det börjar bli grumligt. Placera gärna buketten svalt under natten, som till exempel i ett kylskåp eller en inglasad balkong, och undvik att ha buketten nära frukt för att få de att hålla längre. Detta eftersom frukt ger ifrån sig etylengas som påskyndar tulpanernas åldrande.

Om du inte vill att dina tulpaner växer för snabbt behöver du inte fylla på med nytt vatten varje dag utan endast när det behövs. Om du däremot vill att tulpanerna växer så bör du fylla på med vatten oftare. Ett tips är då även att snitta de varannan dag för då kan du få dom att vackert hänga ut över kanten på vasen. Vill du få ännu mer skötselråd för tulpaner kan du klicka HÄR!

Blomsterarrangemang med tulpaner

Tulpaner i sig är en väldigt vacker blomma som kan skilja sig ganska mycket i utseende beroende på sort och färg. Här nedan föreslår vi hur man kan gå tillväga för att göra något fint av några få tulpaner.

Om du har köpt en liten bukett tulpaner, eller om några tulpaner klarar sig längre än resterande i buketten, och har några små vaser är väldigt fint att klippa av tulpanerna till en kortare längd och placera en liten tulpan i varje liten vas. Detta passar perfekt för en middagsdukning och ger en vacker minimalistisk känsla. Det är även fint att placera de små vaserna tillsammans på en finare bricka.

Sälj tulpaner och tjäna pengar till klassen eller laget

Vill du och din klass eller lag tjäna pengar? Då är ett hett tips att sälja tulpaner! Det är en populär blomma och i Sverige odlas 160 miljoner tulpaner om året. Det innebär att åtta av tio blommor som säljs i Sverige också odlas här. Med tanke på att så pass många människor vill ha tulpaner och att många förknippar det med vår och vardagslyx är det en tacksam produkt att sälja med klassen eller laget.

Produkten sköter det mesta av jobbet och ni sprider blomsterglädje samtidigt som ni tjänar pengar till ert gemensamma mål. Kanske vill ni åka iväg på en klassresa, en cup eller något annat kul tillsammans? Vi på Tulpankungen vill hjälpa er att nå era mål och vi är här för att underlätta försäljningsprocessen för er. Läs mer om hur ni tjänar pengar till klassen HÄR, hur ni tjänar pengar till laget HÄR. Eller går ni ut gymnasiet till sommaren kan ni kika in hur ni kan tjäna pengar till studenten HÄR.

Tveka inte på att höra av er till oss om ni har några frågor eller funderingar!

Detta inlägg är publicerat vintern 2023.