Beställ information

Ett infopaket innehåller prover på säljbladen och förklarar hur en försäljning går till. Infopaket >

Beställ startpaket

Allt ni behöver för att komma igång och tjäna pengar

 • Alltid kostnadsfritt
 • Inga förpliktelser
 • Kom igång snabbt

Startpaket >

 

Tulpaner – 5 fakta du behöver veta!

Tulpaner är en av de mest populära blommorna i världen och är därmed perfekt att sälja med klassen i vår. De finns i en mängd olika färger, former och storlekar, vilket gör det till en mångsidig blomma som kan komma till användning för många olika tillfällen. På grund av detta finns det garanterat någon tulpan för alla. 

I det här blogginlägget kommer vi att ta en titt på allt du behöver veta om tulpaner. Vi kommer att diskutera deras historia, olika typer, och hur man planterar och tar hand om dem. Även hur du kan använda dem i olika blomsterarrangemang!

Tulpanens historia

Tulpaner härstammar från Centralasien och har odlats i tusentals år. Tulpanen blev introducerad i Europa på 1500-talet och blev snabbt en populär blomma. Nu är tulpanen en viktig del av den globala blomsterindustrin och odlas i många olika länder. På 1500-talet planterade Carolus Clusius de första tulpanerna i den Botaniska Trädgården i Leiden i Nederländerna.

På 1600-talet, under en finanskris, steg tulpanpriserna mycket. Vissa sorter kostade till och med mer per lök än ett hus i Amsterdam. Till exempel sorten ”Semper August” som då kostade 120 000 kronor. Ett tag infördes en terminshandel på tulpaner, det vill säga att köpare betalade för en skörd som låg flera månader fram i tiden. År 1637 sprack finansbubblan och den så kallade tulpanmanin blåste förbi. Nu för tiden odlas omkring 160 miljoner tulpaner, bara i Sverige, per år. Det täcker cirka 90% av vårt behov och resterande 10% blir importerat från Nederländerna.

Visste du att… Tulpanen har fått sitt namn från det persiska ordet dulband, det vill säga turban. Detta eftersom man ansåg att de liknar just en turban.

Olika sorters tulpaner

Det finns över 6000 olika tulpansorter vilka kan delas in i olika grupper. Många kända personer har fått ge namn till nya tulpansorter vilka blir registrerade hos Kungliga Lökodlar-organisationen i Nederländerna. Abba har till exempel fått en röd dubbeltulpan namngiven efter sig och Prinsessan Victoria en röd-vit tulpan.

Skötselråd för tulpaner

Låt pappret sitta kvar runt tulpanerna och gör ett rakt snitt cirka en centimeter från stjälkarnas slut för att hjälpa dem att ta upp vatten ordentligt. Placera därefter buketten i kallt vatten och låt dem dra i cirka 30 minuter. Då har stjälkarna sugit åt sig vatten och kan stå rakt i en vas.

Använd en ren vas då en smutsig vas med bakterier bryter ner tulpanerna. Fyll vasen med cirka 10 centimeter kallt och rent vatten då de inte vill ha mer. Byt sedan ut vattnet när det börjar bli grumligt. Placera gärna buketten svalt under natten, som till exempel i ett kylskåp eller en inglasad balkong, och undvik att ha buketten nära frukt för att få de att hålla längre. Detta eftersom frukt ger ifrån sig etylengas som påskyndar tulpanernas åldrande.

Om du inte vill att dina tulpaner växer för snabbt behöver du inte fylla på med nytt vatten varje dag utan endast när det behövs. Om du däremot vill att tulpanerna växer så bör du fylla på med vatten oftare. Ett tips är då även att snitta de varannan dag för då kan du få dom att vackert hänga ut över kanten på vasen. Vill du få ännu mer tips? Läs vårt inlägg om skötselråd för tulpaner!

Blomsterarrangemang med tulpaner

Tulpaner i sig är en väldigt vacker blomma som kan skilja sig ganska mycket i utseende beroende på sort och färg. Här nedan föreslår vi hur man kan gå tillväga för att göra något fint av några få tulpaner.

Om du har köpt en liten bukett tulpaner, eller om några tulpaner klarar sig längre än resterande i buketten, och har några små vaser är väldigt fint att klippa av tulpanerna till en kortare längd och placera en liten tulpan i varje liten vas. Detta passar perfekt för en middagsdukning och ger en vacker minimalistisk känsla. Det är även fint att placera de små vaserna tillsammans på en finare bricka.

10 saker du kanske inte visste om tulpaner!

 1. Inget annat land köper så mycket tulpaner som vi i Sverige gör.
 2. Det finns ungefär 7000 olika sorters tulpaner.
 3. Den 15:e januari är Tulpanens dag och är även startskottet för tulpansäsongen som sedan sträcker sig fram till påsk.
 4. Tulpaner började odlas i Sverige i mitten av 1700-talet men först på 1800-talet blev det mer vanligt.
 5. Ursprungligen växte tulpaner på stäpperna i mellanöstern och centralasien.
 6. Det finns nio olika gruppbeteckningar för tulpaner.
 7. Tulpanens lökskal skyddar löken mot sjukdomar och externa stötar.
 8. I löken finns även anlag för hur tulpanen kommer se ut när den blommar och hur länge den kommer vara fin.
 9. Det är Sveriges kalla klimat som gör att tulpanerna trivs bra här.
 10. Tulpaner är svenska folkets absoluta favoritblomma!

Sälj tulpaner och tjäna pengar till klassen eller laget

Vill du och din klass eller lag tjäna pengar? Då är ett hett tips att sälja tulpaner! Det är en populär blomma och i Sverige odlas 160 miljoner tulpaner om året. Det innebär att åtta av tio blommor som säljs i Sverige också odlas här. Med tanke på att så pass många människor vill ha tulpaner och att många förknippar det med vår och vardagslyx är det en tacksam produkt att sälja med klassen eller laget.

Vi erbjuder svenskodlade tulpaner i blandade färger där sorterna varierar från vecka till vecka. Därmed blir det en rolig överraskning för kunderna, oavsett om de köper vid enstaka tillfällen eller tecknar ett abonnemang. Dessutom är tulpanerna 100% klimatkompenserade genom trädplantering. Detta tack vare Vi-skogens trädplanteringsprojekt runt Victoriasjön i Östra Afrika och därmed bidrar försäljningen av tulpaner till ytterligare ett gott ändamål, utöver att er klass tjänar pengar. Alverbäcks Blommor är de som står för odlingen av tulpanerna ute på Ekerö där vi på Tulpankungen även har vårt lager.

Produkten sköter det mesta av jobbet och ni sprider blomsterglädje samtidigt som ni tjänar pengar till ert gemensamma mål. Kanske vill ni åka iväg på en klassresa, en cup eller något annat kul tillsammans? Vi på Tulpankungen vill hjälpa er att nå era mål och vi är här för att underlätta försäljningsprocessen för er. Läs mer om hur ni tjänar pengar till klassen, hur ni tjänar pengar till laget. Eller går ni ut gymnasiet till sommaren kan ni kika in hur ni kan tjäna pengar till studenten.

Riskfritt att sälja tulpaner med klassen & laget i vår

Vi på Tulpankungen har lång erfarenhet av att hjälpa elever att sälja med klassen, laget & föreningen. Sedan starten, år 2001, har vi levererat Sveriges vackraste tulpaner snabbare än någon annan. Därmed är blommorna helt färska och kunderna kan njuta av dom extra länge.

Förutom våra populära produkter har vi även starka garantier för er och era kunder. Vi vill alltid att ni ska känna er trygga så ni kan fokusera på att sälja med klassen och planera ert gemensamma äventyr! Vill ni läsa mer om hur ni går till väga för att sälja tulpaner med klassen i vår kan ni läsa mer om tulpanerbjudandet.

Alternativt om ni redan har bestämt er, kan ni beställa ett startpaket för att komma igång att sälja med klassen i vår!

Tveka inte på att höra av er till oss om ni har några frågor eller funderingar!

Detta inlägg är uppdaterat våren 2024.