Beställ information

Ett infopaket innehåller prover på säljbladen och förklarar hur en försäljning går till. Infopaket >

Beställ startpaket

Allt ni behöver för att komma igång och tjäna pengar

 • Alltid kostnadsfritt
 • Inga förpliktelser
 • Kom igång snabbt

Startpaket >

 

Öppna ett klasskonto – Manual & tips

Att ha ett klasskonto kan vara en smart idé för eleverna i en klass. Det ger möjligheten att samla pengarna ni har tjänat till klassen inför gemensamma aktiviteter, resor och evenemang på ett smidigt och organiserat sätt. Men hur gör man egentligen för att öppna ett klasskonto? I detta blogginlägg guidar vi dig steg för steg genom processen och delar med oss av tips och information som kan vara till hjälp.

Innan ni öppnar ett klasskonto

Innan ni kontaktar en bank är det bra att ha en plan klar för hur klasskontot ska användas. Diskutera inom klassen med samtliga klasskamrater vad ni vill använda pengarna till och hur ni ska hantera kontot. Bestäm vilka som ska ha ansvar för att administrera kontot och hur ni ska sköta inbetalningar och utbetalningar. Skriv gärna ner vad ni beslutar om så ni kan titta tillbaka på det om ni skulle bli oense i framtiden så ni slipper onödigt missförstånd och diskussioner.

Hur man öppnar ett klasskonto

Steg 1: Välj en bank

Det finns många olika banker att välja mellan, och det är viktigt att jämföra villkoren för klasskonton hos olika banker. Ta hänsyn till faktorer som avgifter, räntor, internetbankstjänster och kundservice. Det kan vara en god idé att kontakta några banker och be om information om hur deras klasskonton fungerar och sedan välja det som passar er klass bäst.

Steg 2: Kontakta banken

När ni har valt en bank kan ni kontakta dem för att öppna ett klasskonto. Berätta att ni vill öppna ett konto för er klass och be om information om hur ni ska gå tillväga. Vanligtvis behöver ni ta med er följande dokument:

 • Legitimation för klassrepresentanterna
 • Ett protokoll från ett klassmöte där det framgår att klassen har beslutat att öppna ett konto
 • En lista med namn och adresser på alla elever i klassen

Steg 3: Fyll i ansökningsblanketten

Banken kommer att ge er en ansökningsblankett att fylla i. I ansökningsblanketten behöver ni ange information om klassen, till exempel namn, årskurs och kontaktuppgifter. Ni behöver också ange namn och adresser på de personer som ska ha ansvar för kontot så se till att ni har beslutat om det innan.

Steg 4: Signera avtalet för klasskontot

När ni har fyllt i ansökningsblanketten behöver ni signera avtalet med banken. Läs igenom avtalet noggrant innan ni signerar det. Se till att ni förstår alla villkor och avgifter så det inte dyker upp negativa överraskningar senare. Be gärna någon med erfarenhet om hjälp om ni inte förstår allt så att ni kan vara säkra på att allt ser bra ut innan ni signerar.

Tips när ni öppnar klasskontot

 • Planera i god tid: Börja inte planera för att öppna ett klasskonto i sista minuten. Det är bra att ha god tid på sig att jämföra villkoren hos olika banker och diskutera detaljerna tillsammans med klasskamraterna.
 • Var tydlig med banken: När ni kontaktar banken ska ni vara tydliga med vad ni vill ha och vad er klass behöver. Berätta att ni vill öppna ett klasskonto och be om information om hur ni ska gå tillväga.
 • Läs igenom avtalet noggrant: Innan ni signerar avtalet med banken ska ni läsa igenom det noggrant. Se till att ni förstår alla villkor och avgifter.
 • Var organiserad: Det är bra att vara organiserad när ni hanterar ett klasskonto. Håll koll på inbetalningar och utbetalningar och förvara alla kvitton och andra relevanta dokument på en säker plats. Tips är att köpa en pärm som ni lägger in alla dokument och kvitton i så ni inte sprider ut kvittona bland olika personer, då är det lätt att det blir rörigt och att saker faller mellan stolarna.

Information om klasskonton

 • Många banker erbjuder klasskonton med förmånliga villkor. Det kan till exempel innebära lägre avgifter eller högre ränta på ert sparande. Se er om efter olika alternativ, jämför och läs på så ni vet vilka rättigheter och skyldigheter som gäller hos den banken er klass väljer.
 • Ett klasskonto kan vara ett bra sätt att samla pengar till klasskassan. Pengarna kan till exempel användas till en klassresa, ett besök till en djurpark eller ett klassdisco. Se till att samtliga i klassen är överens om vad ni vill använda pengarna till så ingen blir besviken.
 • Det är viktigt att sköta klasskontot på ett ansvarsfullt sätt. Se till att alla inbetalningar och utbetalningar bokförs korrekt och att alla kvitton sparas. Var inte för många ansvariga för kontot då det kan göra det rörigt och mer komplicerat.

Vi hoppas att detta blogginlägg har gett er information och tips om hur ni kan öppna ett klasskonto. Om ni har några frågor är det bäst om ni kontaktar en bank då det kan se olika ut.

Fyll på klasskontot med Tulpankungen

Vi hjälper er gärna att fylla på klasskassan och samla in pengar till gemensamma äventyr! Spana in vårt säsongsbaserade sortiment så erbjuder ni era kunder det dem vill ha lagom till årets alla högtider. Beställ ett infopaket, helt gratis, eller ett startpaket för att komma igång med att tjäna pengar till klassen direkt! Tveka inte på att höra av er om ni har några som helst funderingar, vi är här för att göra det så enkelt som möjligt för er att tjäna pengar tillsammans.

Detta inlägg publicerades våren 2024.